Kumpir is een Turks fastfood-gerecht: een grote aardappel die in aluminiumfolie in een oven gebakken wordt, in het midden doorgesneden en geprakt met echte boter en speciale kaas (oorspronkelijk is dit Kaşar peyniri maar er wordt ook wel mozarella voor gebruikt.) Vervolgens wordt het gevuld met een keus van stukjes worst, peen, maïs, olijven, doperwten, champignons, augurken, mayonaise, ketchup, rode kool en een hete pepersaus.

Dit gerecht is in Turkije en omliggende landen een veel gegeten product! Je ziet regelmatig kleine eettentjes, of zelfs mobiele pofovens in het straatbeeld. In Nederland vindt Kumpir ook langzaamaan zijn intrede: Grillrooms en shoarma-restaurants serveren steeds vaker het lekkere gerecht. Aardappelgroothandel Jac van den Oord biedt u de basis voor Kumpir: een forse aardappel, die geschikt is om te poffen in de oven. De aardappelen worden verpakt in opvallende 15kg dozen met het merk Castle Grillers.

Wilt u zelf Kumpir maken? U vindt via onderstaande links twee recepten, voorzien van uitgebreide uitleg en foto’s:

http://www.turksekok.nl/4693/kumpir#

http://www.24kitchen.nl/shows/makkelijkemaaltijd/recepten/kumpir-gevulde-aardappel

 

Castle Grillers: pofaardappelen (baking potatoes) in doos of baal

Castle Grillers: pofaardappelen (baking potatoes) in doos of baal

Kumpir: een gevulde aardappel met lekkere saus en diverse ingredienten. Een typisch Turks fastfood-gerecht!

Kumpir: een gevulde aardappel met lekkere saus en diverse ingredienten. Een typisch Turks fastfood-gerecht!

Kumpir wordt vers klaar gemaakt en met diverse ingrediënten gevuld

Kumpir wordt vers klaargemaakt, zoals in deze eettent in Istanbul